Doğa Fotoğrafı Etkinlikleri

by Şahin Dirican

Lotus-DogaFoto-Afis2015Doğa Fotoğrafı Etkinlikleri çerçevesinde; konu olarak doğa fotoğrafçılığını seçen ve doğa ile ilgilenen fotoğrafçılar ile doğa gezginlerinin bilgi ve fotoğraf paylaşımlarına, birlikte fotoğraf çalışmalarına ortam oluşturmak amacıyla her ayın 3. Çarşamba akşamı buluşuyoruz.

Ülkemizde ve özellikle sosyal medya paylaşımlarında ‘doğa fotoğrafçılığı’ konusunda kavram karışıklığı yaşandığını, şehir fotoğraflarının dahi ‘doğa fotoğrafı’ gibi algılandığını gözlemlemekteyiz. Doğa fotoğrafçılığı etkinliklerimizle; hem doğa fotoğrafçılarının bilgi ve deneyim paylaşımlarına ortam sağlamayı hem de bu ortamda doğa fotoğrafçılığının gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.

Doğa fotoğrafının konusunu doğal varlıklar yani insana ilişkin olmayan varlıklar oluşturur. İnsanın kendisi ve insan izinin bulunduğu fotoğrafları doğa fotoğrafı olarak kabul etmemekteyiz. İnsanın ortaya koyduğu, ürettiği varlıklara yani kültürel varlıklara ilişkin fotoğraflar ‘doğa fotoğrafı’ tanımının dışında kalmakta. İçerisinde; evler, yollar, buğday tarlaları, sebze bahçeleri gibi konular olan fotoğraflar ‘kır manzarası’ ya da peyzaj fotoğrafı olabilir, fakat doğa fotoğrafı tanımına girmezler. Pür doğa fotoğrafına ulaşmak giderek zorlaştığı için insan izinin ihmal edilebilecek kadar belirsiz olduğu fotoğraflar da “doğa fotoğrafı” olarak kabul edilmektedir.

Doğa manzarası, yaban hayatı, hayvanlar, bitkiler gibi doğal varlıkları konu edinen fotoğrafçılık dalı olan “Doğa fotoğrafçılığı”; belgesel fotoğrafçılık türü olup usulüne göre kayıtlandırıldığında flora ve fauna tespit çalışmalarında görsel belge olarak kullanılabilir. Diğer yandan güçlü grafik ve renk unsurları, soyutlamalar ya da fotoğraf dilinin zengin anlatım yöntemleriyle sanatsal üretime de geniş olanaklar sunar.

Ücretsiz olarak katılabileceğiniz “Doğa fotoğrafı etkinliklerimizde” ülkemizin önde gelen doğa fotoğrafçılarını da konuk etmeyi planlıyoruz.

Her buluşmamıza 3 adet .jpg formatında doğa fotoğrafınızla gelebilir ve bizlerle paylaşabilirseniz, seviniriz.

Etkinlik Takvimi

  • 21 Ekim 2015, Çarşamba, saat 19:30

Konuk: Şahin Dirican

Konu : Doğa fotoğrafçılığı kavramı, konular, yaklaşım, etik, sezon planlaması, grubun yapılandırılması, örnek fotoğraflar ve fotoğrafçılar

  • 18 Kasım 2015, Çarşamba, saat 19:30

Konuk: Ali İhsan GÖKÇEN

Konu :  Ülkemizin önde gelen doğa fotoğrafçılarından ve fotoğraf eğitmenlerimizden, National Geographic ve Atlas Dergisi fotoğrafçısı Ali İhsan Gökçen; fotoğrafa nasıl yaklaştığını , iyi fotoğraf çekmenin fotoğrafçılık bilgisinin de çok ötesinde nelerden oluştuğunu kendi deneyimleri ile paylaşacaktır.

Ayrıca; Ali İhsan Gökçen’in NG dergisinde yayınlanmış olan “Buğday” konulu, foto-röportaj türündeki işininin gösterisi sunulacaktır.

  • 16 Aralık 2015, Çarşamba, saat 19:30

Konu :Belgesel Film İzliyoruz / “Chasing Ice”

Doğa fotoğrafçısının çevresel sorunlara karşı duyarlılığının küresel ısınma ve doğa korumaya etkisini tartışacak ve büyüleyici fotoğraflarla dolu , ‘Chasing Ice’ belgesel filminden bölümler izleyeceğiz.

‘Chasing Ice’ Belgeseli; Grönland’daki Ilulissat buzulunun eriyip parçalanmasını belgelerken, dünyamızın nasıl etkileneceğini de gösteren bir belgesel. Doğa insan ilişkisi temelli belgesel fotoğraf çalışmaları ile tanınan National Geographic Magazine fotoğrafçısı James Balog’un Ilulissat buzulunun eriyip parçalanmasını belgelediği ve küresel ısınmaya dünyanın dikkatini çekmeyi başardığı çalışmalarını izleyeceğimiz belgesel 2005-2009 yılları arasındaki 4 yıllık bir sürede çekilmiş ve 30 dan fazla ödüle sahip. Aslında film; bir doğa fotoğrafçısının dünyayı değiştirme gücünü ve mücadelesini de anlatıyor bizlere.

Alınabilecek sıradan önlemlerle küresel ısınmayı durdurmak, sosyal medya aracılığı ile siyasileri harekete geçirmek ve çevre olaylarında farkındalık yaratmak belgeselin başlıca amaçları arasında yer alıyor.

Chasing Ice filminin resmi web sitesinden tüm detaylarını inceleyebilir ve trailerini izleyebilirsiniz => https://goo.gl/B1BlWF

James Balog’un web sitesi için tıklayınız => http://goo.gl/O9fmz1

  • Yönetmen: Jeff Orlowski
  • Senaryo: Mark Monroe
  • Görüntü Yönetmeni: Jeff Orlowski
  • Müzik: J. Ralph
  • Oyuncular: Adam LeWinter, Dennis Dimick, James Balog, Jason Box, Jeff Orlowski,Kitty Boone, Louie Psihoyos, Peter Hoeppe, Suzanne Balog, Svavar Jónatansson,Sylvia Earle, Synte Peacock, Tad Pfeffer, Terry Root, Thomas Swetnam
  •  Süre: 75 dakika

 

  • 27 Ocak 2016, Çarşamba, saat 19:30

    Konuk: Cemal Atasoy

    Konu : Fotoğraflarla Orta Asya Bisiklet Turu (2015)

Cemal Atasoy“Yolun sonsuz sabrı vardır. Yolculuk yapmak isteyenler için yol daima oradadır…” diyen ve yolda durmanın, yolda olmak anlamına gelmediğine inanan Cemal Atasoy bizimle 2015 yılındaki Orta Asya Bisiklet turunun öyküsünü ve fotoğraflarını paylaşacak.

Yolda olmak ve özellikle yolda bisikletle olmak için her şeyden vazgeçebilen Cemal Atasoy; Orta Asya bisiklet turuna 2015 yılı Nisan ayında Gürcistan’ın Sarp sınır kapısından başladı. Sırasıyla; Azerbaycan, İran, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan ülkeleri geçilerek turunu Bishkek şehrinde tamamladı. Toplam da 7 ülke, 72 köy, kasaba şehir geçerek 6.621 km yaptı.

Related Articles

Leave a Comment