Fotoğrafın Karakteri ve Fotoğraf Sanatının Türk Kültürüne Katkısı
Tüm dünyada birçok işin karakteri, tarzı vardır. Alman mimarisi dendiğinde düşünülen belirli tipte ve karakterde görsel yapılar akla gelir. Vitruvius başarılı bir mimariyi tanımlarken “Utilitas, Firmitas, Venustas” yani “kullanışlılık, sağlamlık, güzellik” gibi bazı kavramları ön plana çıkarmıştır. Bu kavramlar sayesinde Yunan ideal güzelliği ortaya çıkmış karakterli binalar yaygınlık kazanmıştır. Bu çerçeveden bakacak olursak, fotoğraf sanatını öz değerlerimizle düşünüp Türk Fotoğrafının karakterlerini tartışmaya açmalıyız. Verilecek bu eğitimde fotoğrafın karakteri tartışılacaktır ve karakterli, başarılı karelerden örnekler gösterilip belirgin özellikler ön plana çıkartılacaktır. Bunun yanında karakterli bir fotoğrafın nasıl kültürlere fayda sağlayacağı örneklerle aktarılacaktır.
”Yalnızlar İmparatorluğu” ve “Efeler Zamanı” Fotoğraf Gösterisi
Bu gösteri Avrupa’nın sosyal bir problemi olan “yalnızlık” kavramı düşünülerek oluşturulmuştur. 33 farklı Avrupa şehrinde çekilmiş karelerden oluşan bu gösteri I. AFAD Fotoğraf Gösteri Yarışması’nda ve Köln Üniversitesi Gösteri Yarışması’nda birincilik ödülleri kazanmıştır. Bu gösterinin oluşturulma şekli ve bakış açısı bu sunumda aktarılacaktır. Ayrıca “Efeler Zamanı” gösterisi ile efelik kültürünü modern bir anlatımla sunulacaktır.
Siyah Beyaz Fotoğraf ve Sokak Fotoğrafçılığı
Bir fotoğrafın nasıl siyah beyaz fotoğraf yapılacağı Photoshop CS6 üzerinden gösterilecektir. Özellikle;
- Doğru siyah beyaz dengesi nasıl olmalıdır?
- Uluslararası standartlarda siyah beyaz fotoğrafların dengesi nedir?
- Işığın siyah beyaz fotoğraf için önemi nedir?
- Hangi fotoğraflar siyah beyaz fotoğrafa çevrilir ya da çevrilemez?
- Aynı zamanda sokakları gezerken nasıl bir ekipmanla, nasıl bir kıyafetle ve en önemlisi de nasıl bir bakış açısı ile gezmeliyiz?
Bu soruların cevapları bu bölümde cevaplandırılacaktır.https://www.lotussanat.com/wp-admin/post.php?post=10240&action=edit#category-add
“ANA-dolu Diyarı” Fotoğraf Gösterisi
Bu gösterimizde Anadolu’nun vefakar analarının fotoğraflarından oluşan bir gösteridir. 15 yıllık bir arşivden çıkan anaların bir gösterisi sizlerle olacak. Özellikle portre ve yaşam karelerinden oluşan bu gösterinin fotoğraflarının ulusal ve uluslar arası yarışmalardan ödül almıştır.
Detaylı bilgi arayabilirsiniz=> 0 216 449 97 97
Son kayıt Tarihi: 20 mart 2014
[tab]
[tab_item title=”İçerik”]
5 Nisan 2014 / Cumartesi
09:30 Fotoğrafın Karakteri ve Fotoğraf Sanatının Türk Kültürüne Katkısı (Eğitim Semineri)
11:15 Ara
11:30 “Yalnızlar İmparatorluğu” ve “Efeler Zamanı” Fotoğraf Gösterisi
12:00 Öğle Arası
13:00 Siyah Beyaz Fotoğraf ve Sokak Fotoğrafçılığı (Eğitim Semineri)
14:45 Ara
15:00 “ANA-dolu Diyarı” Fotoğraf Gösterisi
15:30 Kapanış
[/tab_item]
[tab_item title=”Detaylar ve Ücret”] Katılımcı sayısı=> Derslik çalışmaları en az 10 katılımcı ile başlamaktatır.
Süre=> 1 gün (9:30 -15:30 arasında)
Eğitmen => Tuna Akçay
Tüm dersler katılanlara Katılım Belgesi verilecektir.
Katılım Bedeli :120,00 TL
Fotoğrafmetre Derneği üyelerine 100,00 TL+KDV
Öğrencilere (28 yaşından küçük ise) 100,00 TL+KDV
[/tab_item]
[tab_item title=”Tuna Akçay”]
Öğretim Görevlisi ve Fotoğraf Sanatçısı Tuna Akçay;
1981 yılında Çanakkale’nin Küçükkuyu kasabasında doğdu. İlkokula Sivas-Altınyayla’da, ortaokula Isparta’da, liseye de Adana’da başladı. Babasının Türk Silahlı Kuvvetler Mensubu olmasından dolayı ülkemizin doğusuyla batısıyla 11 farklı yerinde yaşadı.
Yükseköğrenimine 2000 yılında Mersin Üniversitesi Arkeoloji bölümünde başlamıştır. 1 yılı Almanca hazırlık sınıfı olmak üzere 5 yılda lisans eğitimini tamamlamıştır. 2005 yılında yine Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün Arkeoloji Anabilim Dalında yüksek lisansına başlayan Akçay, 2008 yılında Prof. Dr. Emel Erten danışmanlığında Olba Mezarları başlıklı tezini yazarak yüksek lisans’tan mezun olmuştur.
Akçay, yüksek lisans döneminde Prof. Dr. Emel Erten ve Okutman Murat Özyıldırım ile birlikte Mersin’de kaçak kazı, definecilik ve eski eser tahribatı ile mücadele etmiştir. Bu çerçevede kurulan Arkeologlar Derneği Mersin Şubesi’nin 2 dönem başkanlığını yürüterek, Mersin’in kültürel değerlerini projelerle, gazetelerdeki köşe yazılarıyla, saha çalışmaları ile korumaya çalışmıştır.
Akçay, 2009 yılında Köln Üniversitesi Arkeoloji enstitüsünün doktora programına Prof. Dr. Dietrich Boschung tarafından kabul edilmiştir. 2.5 yıl kaldığı yurtdışında, Almanya’nın birçok kütüphanesinde çalışıp, çeşitli üniversitelerde doktora kolokyumlarına katılarak mesleki bilgisine yeni bir bakış açısı kazandırmıştır.
Aynı zamanda Köln merkezli Türk Üniversiteler Birliğinin yönetim kurulunda yer almış olan Akçay, özellikle Almanya’daki ırkçılık, entegrasyon ve asimilasyon konusunda çeşitli projelerde yer almıştır. Bunun dışında, Dışişleri bakanlığımızın personeline ve Diyanet işlerimizin Avrupa kolu olan Türk İslam birliğine fotoğraf kursu vererek, Türk fotoğraf sanatını gurbetteki soydaşlarımıza da tanıtma imkanı bulmuştur.
Akçay, fotoğraf sanatına 2000 yılında başlamıştır. İlk ödülünü 2008 yılında yapılan Mersin Valiliği’nin bir yarışmasından almıştır. Bunun dışında 2010 yılında Avrupa Parlamentosunun yapmış olduğu fotoğraf yarışmasında yaklaşık 14 bin fotoğrafçı arasından Halil İbrahim Bereketini anlatan karesi ile Avrupa Birincisi olmuştur. Bu yarışma sayesinde Madrid ve Brüksel’deki ödül törenlerinde, Türk Fotoğrafını temsil etmiş ve fotoğraflarının yer aldığı Avrupa’daki sergilerde ülke zenginliklerini fotoğraf sanatı ile anlatmaya çalışmıştır. Aynı sene ülkemizin fotoğraf sanatındaki en prestijli ödülü olan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Fotoğraf Yarışmasında da birincilik kazanan Akçay, 2013 yılında UNESCO’nun yapmış olduğu fotoğraf yarışmasından Başarı ödülünü almaya hak kazanmıştır. Bunun dışında ulusal ve uluslararası prestijli yarışmalardan 50’ye yakın ödülü olan Akçay, 2013 yılında Türkiye’nin en önemli fotoğraf ustaları olan Hamit Yalçın ve Memduh Ekici ile birlikte Anadolu Fotoğraf Derneğini kurmuş ve şu an başkan yardımcılığı görevini üstlenmektedir.
2011 yılında ülkesine dönen Akçay, 2012 yılından beri Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümünde Öğretim Görevlisi olarak görev yapmakta ve Prof. Dr. Emel Erten danışmanlığında Olba’daki Ölü Kültü başlıklı doktora tezini tamamlamaya çalışmaktadır. Türkiye’de çeşitli arkeolojik kazılara katılmış olup 2001 yılından beri Olba Kazı ve Yüzey Araştırmaları ekip üyesi olan hocamızın, mesleği adına çeşitli dergilerde bilimsel makaleleri yer almaktadır.
[/tab_item]
[/tab]